They Shall Not Grow Old

Bildkälla: MovieZine
Bildkälla: MovieZine
   
Visas:

Onsdag 27/3
19:00

They Shall Not Grow Old

"Sagan om Ringen"-regissören Peter Jackson står bakom "They Shall Not Grow Old", och har skapat en autentisk dokumentärfilm om första världskriget med hjälp av nyrestaurerade stumma journalfilmer, som färg- och ljudlagts. 

Tack vare den digitala tekniken har Peter Jackson tagit bort repor och smuts och saktat ner tempot på de 100-åriga stumfilmerna så att människor rör sig i normal takt. Jackson har låtit läppläsare tolka vad som sägs och lagt in deras repliker, liksom pålagda, synkade ljud av fordon, hundar, munspel, explosioner, med mera.

Filmerna är färglagda och omgjorda till 3D - filmen kommer att visas på bio i både 3D (otextad) och 2D (svensktextad), skriver distributören Folkets Hus och Parker i ett pressmeddelande.

Peter Jackson väljer bort den storslagna historiska berättelsen och fokuserar istället på de unga män som drog ut i krig, för att i många fall aldrig återvända. Med ett rikt material av arkivbilder och ljudupptagningar från BBC och Imperial War Museum, återskapar han med full skärpa och klara färger den enorma tragedi som drabbade miljontals människor. Från rekryternas tidiga entusiasm till helvetet i skyttegravarna och all den död och förstörelse de tvingades bevittna på vägen mot den slutliga desillusionen. Det här är en häpnadsväckande nära upplevelse av hur det var att vara där.

- Jag ville nå igenom dimman från det förflutna och lyfta in dessa män i dagens värld, så att de kan återfå sin mänsklighet igen – istället för att bara ses som Charlie Chaplin-aktiga figurer i gamla arkivfilmer. Genom att utnyttja dagens datorkraft för att sudda ut de tekniska begränsningarna hos 100 år gamla filmer, kan vi se och höra första världskriget så som soldaterna själva upplevde det, säger regissören. 


Filminformation

Speltid: 1h 39 min


Trailer


Gilla
Gilla Älska Haha Wow Ledsen Arg
1

Reagera på detta:

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *